dinsdag, 24 september 2013 16:53

Verslag ledenvergadering 16 maart 2013

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

nederlandlokaal350

Verslag ledenvergadering

Datum: Zaterdag 16 maart 2013
Tijd: 12.00 uur inloop, aanvang 12.30 uur
Einde: 15.15 uur
Locatie: WIA Educational B.V. , Koddeweg 39, 3194 DH, Hoogvliet
Aanwezig: Tijmen Valkering, Pieter Heerens, Dirk Tuithof, Ron de Haan, Ria de Sutter, Bert Euser, Ton schijvenaars, Emma Kraak, Jos Schouwenaar, Jan Ooms, Kees van Pelt(verslag) en gast Hans Drenthe uit Hoogvliet
Afgemeld: Ed Arnold (ziek), Rob Littel, Theo Schoenmakers, Henriette Verouden, Mariska Sloot, Rene Kraaijenbrink, Casper Kloos, Sierd de Boer, Jan de Koning, Petra Baarslag en Michael Rieter

Van overige uitgenodigden geen bericht vernomen.

Agenda:

1. Opening door dagvoorzitter Kees van Pelt

Na een aantal maanden van bezinning en een drietal vergaderingen van het voorlopige bestuur verder bent u uitgenodigd om in gezamenlijkheid met elkaar te spreken. We willen stilstaan bij de toekomst van Nederland Lokaal en daarnaast een aantal zaken formeel vaststellen.
Had zich voorgesteld vandaag op een verhoogd podium te staan om met zo'n vijftig aanwezige leden deze vergadering te leiden. Vraagt aanwezigen mee te schrijven omdat hij als secretaris ook een verslag van deze vergadering moet maken en rondsturen aan alle genodigden.
Allereerst beginnen we met een voorstelrondje omdat er ook een aantal nieuwe gezichten bij zijn.

2. Evaluatie verkiezingen door Ton Schijvenaars en Bert Euser

Ton: van de campagne kun je zeggen: gegeven de omstandigheden is het beste eruit gehaald wat erin zat. Ik ben daar heel intensief mee bezig geweest. De aandacht van de landelijke media was te beperkt ondanks de inzet van bijvoorbeeld Mariska. Contacten met onder ander Frits Wester zijn er geweest. Er was een goed verhaal maar de omstandigheden in Nederland op dat moment maakten dat het voor de media niet spannend genoeg was voor TV. 1 minuut zendtijd voor RTL is er geweest. Lokale politiek leeft wel bij publiek zo heb ik meermaals ondervonden. Nuchtere constatering is: Mark Rutte liegt er op los, biedt vervolgens excuus aan en dat blijk(f)t nieuwswaarde. Daarna ontstaat de discussie wie wordt de grootste, VVD of SP en later weer de PvdA. De kiezers vliegen alle kanten uit.
Ik heb er met veel zin, energie in gestoken. Weinig stemmen binnengehaald maar wel veel sympathie ondervonden.
Ik heb na de verkiezingen en de teleurstelling enige tijd nodig gehad om weer in mijn energie terug te komen.

Bert: achteraf moet je vaststellen dat een aantal cruciale randvoorwaarden hebben ontbroken. Werd ook beïnvloed door mediastrijd, zoals Ton al aangaf. Stop de Verspilling is wel door veel partijen overgenomen, dat is een succes voor ons te noemen. Vraag vandaag gesteld: hoe nu verder. Ik maak op dit moment een rondje langs 'lokalen' wethouders met o.a. de vragen: hoe staat NL ervoor en wat doen zij aan participatiedemocratie?
Als politieke partij NL hebben we niet de sympathie van iedereen. Als netwerkorganisatie mogelijk wel. Daar lijkt de prioriteit te liggen en wellicht kunnen we van daaruit later weer instappen als politieke partij bij de verkiezingen.

Ton: met zo weinig geld konden we het gewoon niet winnen

Dirk: het was een leerproces, ik heb er bewust voor gekozen. Het heeft ons wel iets opgeleverd in Heerenveen. Een betere onderlinge communicatie is wel noodzakelijk.

Pieter: heeft eerder met Lokaal Zuid Holland meegedaan aan provinciale verkiezingen. Herkent de ervaringen van nu. Heeft daarom op voorhand deze keer niet meegedaan. Het netwerk is wel belangrijk voor lokale partijen.

Ton: · het thema Verspilling was een te abstract begrip.

Pieter: waarschuw voor effect van steeds maar verliezen bij niet-gemeenteraadsverkiezingen, dit kan ook negatief effect sorteren bij lokale partijen.

Jos: Partij voor Zeeland kan provinciale onderwerpen beetpakken waardoor ze het zo lang volhouden.
Ron: vind het een goed verhaal, deze evaluatie. Beter dan ik oktober direct na de verkiezingen. Het netwerkverhaal is beter voor ons. Er is te weinig promotie van lokale leiders geweest. Het is leerzaam geweest. Verspilling blijft goed onderwerp, het moet alleen beter uitgelegd worden. Provinciale samenvoeging levert veel commotie op maar niet zo zeer bij de burger.
Ton: er zijn ook positieve dingen gebeurd, lokale thema's zijn overgenomen door landelijke partijen.
Ron: boodschap: sterk lokaal bestuur blijft belangrijk, ook met kleinere gemeenten.
Jos: vraag blijft hoe krijg je de kiezer achter je.
Ria: je moet een goed Item hebben, kijk maar naar 50plus. 100.000+ gemeenten is nu het ideale item.

3. Financiën door Emma Kraak

Emma presenteert als penningmeester het Overzicht 2012 met balans en de begroting 2013.
Geconstateerd wordt dat om goed te kunnen draaien er zo'n 1000 betalende leden nodig zijn. Aan de penningmeester wordt onder dankzegging decharge verleend voor haar werkzaamheden.

4. Actieplan NL door Jan Ooms

Jan Ooms presenteert met verve zijn ideeën over de toekomstrichting van NL. Tijdens maar vooral na de presentatie ontstaat een levendige discussie en worden veel punten ter overdenking aangedragen.
Om het de dagvoorzitter tevens notulist makkelijk te maken heeft Jan aan het einde van zijn presentatie deze opmerkingen weergegeven. De gehele presentatie in powerpoint zit als bijlage bij dit verslag. Zij bestaat uit pagina 1 t/m 22 + de aantekeningen bij de discussie pagina 23 t/m 27.

Algeheel beeld is dat NL er verstandig aan doet zich voorlopig op te stellen als landelijk netwerk van vertegenwoordigers van lokale partijen.

Afspraak is dat Jan zijn presentatie uitwerkt in een soort van blauwdruk. We gaan dit vervolgens per provincie uitrollen.

5. Politieke actualiteit en het antwoord daarop van NL
Ton: -Het rijk kan de rekeningen niet meer betalen en gooit maar wat over de schutting bij gemeenten en die vervolgens weer naar de bewoners. Is de politiek nog wel geloofwaardig?
-Kabinet lijkt krachtig maar is vleugellam. De 1e kamer heeft gelegenheidscoalities. Onrust in de maatschappij bijvoorbeeld over het woonakkoord. Geldt ook voor het sociaal akkoord. Nederland wordt steeds meer onbestuurbaar. Populisme wordt in de hand gewerkt.
-Decentralisatie. Één leidraad slechts heeft het kabinet: Bezuinigen.
Er liggen geweldige kansen voor lokale politiek om het beter te doen.
Pieter: Wellicht verstandig om eens met de VVPG te praten
Bert: Is gedaan. Die streven naar een indeling in drie categorieën.
Gemeenten met lokale partijen
Provincie met partijen gericht op specifieke zaken in de provincie.
Landelijk 50 plus.
Tijmen: VVPG is belangenvereniging, geen politieke partij.
Pieter: Moeten we blij zijn met verwijzing naar 50Plus. Liever een verwijzing naar lokale partijen bij gemeenteraadsverkiezingen.

6. Verkiezing dagelijks bestuur

Dagvoorzitter geeft aan dat bij zo'n lage opkomst het lastig is om te spreken van een verkiezing bestuursleden. Echter, in de wetenschap dat zich geen tegenkandidaten hebben aangemeld worden bij acclamatie gekozen:
Voorzitter, Bert Euser
Secretaris, Kees van Pelt
Penningmeester, Emma Kraak
Algemene leden, Jan Ooms, Ton Schijvenaars en Jos Schouwenaar

7. Afsluitende toespraak voorzitter

Teleurstelling over het resultaat van de verkiezingen moest bij iedereen even inzakken. Toch zijn we een paar maanden geleden al weer aan de slag gegaan. Ik heb al weer een aantal wethouders gesproken. Ik ben overal welkom, de behoefte aan uitwisseling van ideeën is er nog steeds. Ik ben zelf niet uit op een politiek vervolg, dat hangt af van de situatie die ontstaat. We gaan iedereen in zijn eigen gebied het netwerk laten aanspreken en uitbreiden. Dit is het begin van een doorstart van NL, als netwerkorganisatie.

8. Rondvraag en sluiting

Pieter: Volgende vergadering ergens in het midden van het land?
Dirk: Het kan ook in Heerenveen!
Pieter: Krijgen lokale partijen advies van NL bij gemeentelijke herindelingen? Ben op zoek naar ervaringsdeskundige. Angstdenken van partijen wordt in eerste instantie beloond daarna stort het meestal in. Hij krijgt ter plekke een aantal goede voorbeelden aan gereikt.
Emma: Als je iemand interesseert voor NL geeft het dan mij door. Ik zet in het bestand.
Jan: Blij dat we zo open hebben vergaderd. We hebben daarom goede beslissing kunnen nemen.

De verenigingskas wordt gespekt met € 15.35, het restant van de eigen bijdrage voor de broodjes.

Onder dankzegging sluit de dagvoorzitter de vergadering en wenst hij iedereen weer goede reis en wel thuis.

 

 

Lees 5662 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 maart 2014 13:19

Nieuwste van Redactie Nederland lokaal.info

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.