×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 46 niet laden

woensdag, 15 oktober 2014 02:00

Landelijke partijen zien lokalen niet zitten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Maar liefst 81 procent van de raadsleden van landelijk partijen vindt de groei van lokale partijen een slechte zaak. Ze vinden dat raadsleden van lokale partijen minder goed in staat zijn belangen van de gemeente te behartigen. Dat bleek uit een enquête van stichting Politieke Academie eerder dit jaar waaraan bijna 600 raadsleden deelnamen.

Dat de opkomst van lokale partijen wordt niet aangemoedigd door de landelijke partijen bleek tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. CDA-partijleider Sybrand Buma stelde dat lokale partijen niet verbinden. Premier Rutte adviseerde zelfs om niet op een lokale partij te stemmen. De VVD en meer landelijke partijen zijn volgens Rutte geworteld in de lokale gemeenschap. Als een wethouder van zo’n partij iets voor elkaar wil krijgen, zijn contacten in de provincie of met ministers van groot belang. 

Resultaten enquête onder raadsleden in maart 2014 © Stichting Politieke Academie

Veel landelijke partijen verwijten de lokale partijen dat ze weinig aansluiting vinden bij de landelijke koers en niet kunnen genieten van de voordelen die deze landelijke contacten met zich meebrengen. Zo zou het makkelijker kunnen zijn om beleid op elkaar af te stemmen.

De kiezer ziet dat blijkbaar anders: een derde van de lokale zetels gaat ondertussen naar lokale partijen.

Behalve gebrek aan aansluiting, worden versnippering en de one-issue mentaliteit als kritiek genoemd op lokalen partijen. Slechts 19 procent van de landelijke georganiseerde raadsleden was in de eerder genoemde enquête positief over de groeiende positie van lokale partijen.

Voor Nederland Lokaal is in ieder geval duidelijk, het succes van de lokalen maakt de landelijke partijen zenuwachtig. Dat zal nu de lokalen krachten bundelen om ook de provincies te veroveren en een aantal zetels in de Eerste Kamer te bemachtigen niet anders worden. Maar zonder de lokale stem in provincie en Den Haag zal het lokale geluid niet worden gehoord. Dat is slecht voor gemeenten en haar burgers. Dat moet anders en dat kan anders, aldus Nederland Lokaal.

Lees 4865 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 oktober 2014 12:11

Nieuwste van Redactie Nederland lokaal.info

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.